Hoe ga je (media)wijs om met je Chromebook?
Het is natuurlijk spannend om een Chromebook te gaan gebruiken op school, maar wat plaats je allemaal online? Hoe voorkom je dat je de hele dag achter dat apparaat zit: op school én thuis? Zo zijn er nog meer vragen die voor ons en jullie belangrijk zijn:
- Hoe zorg je voor evenwicht en verstandig gebruik ?
- Hoe ga je om met de afleiding en verleiding van games en social media; hoe zorg je ervoor dat je je kunt blijven concentreren en focussen op wat je moet doen?
- Hoe ga je om met online pesten; cyberpesten?
Het vraagt aandacht van schoolleiding, docenten, mentoren en ouders. Maar ook de leerlingen zelf hebben hierin de nodige eigen verantwoordelijkheid te leren. Tijdens de introductieweek zal er extra aandacht worden besteed aan mediawijsheid.
Tips en adviezen
Thuis zullen er regels zijn omtrent het gebruiken van een device zoals een smartphone, tablet en nu dus ook voor het gebruiken van de Chromebook.
- Spreek een eindtijd af voor het gebruiken van de Chromebook. Dus bijv. na 21.00 uur wordt er niet meer op gewerkt. Er zijn leerlingen die namelijk tot middernacht op social media actief blijven of spelletjes spelen.
- Controleer regelmatig het huiswerk in Magister en kijk of het huiswerk op de Chromebook gemaakt moet worden of in schrift/werkboek.
- Houd toezicht op uw kind als hij/zij teveel aan het multitasken is. Studietijd/huiswerk maken betekent niet dat je tegelijkertijd op social media of andere privé-websites zit. Dit zorgt er alleen maar voor dat het werken achter de Chromebook langer duurt.
Verwijzingen naar websites/achtergrondmateriaal:
Chromebooks en voorleessoftware
Voor de Chromebooks zijn er een aantal mogelijkheden, Read and Write of Intowords een andere zou textaid (Readspeaker) kunnen zijn. Deze werken op Microsoft PC, Apple, Chromebook, IPad etc. Een nieuwere app is de LEX app van Dedicon. Deze app is ook te installeren op een Chromebook waarop de Google Play store werkt (Chromebooks van de laatste 2/3 jaar hebben deze mogelijkheid)
Content filtering
Omdat we als Pierson niet alle websites geschikt vinden voor gebruik op de Chromebooks (in lessituaties maar ook daarbuiten) filteren wij websitetoegang via ons netwerk (bedraad en WiFi) Websites die aanzetten tot haat of misbruik, pornografische websites maar bijvoorbeeld ook websites die door middel van code privé gegevens proberen te achterhalen.
Chromebook gebruiksregels
Gebruiksregels
- Je hebt naast je Chromebook ook altijd oordopjes of een koptelefoon bij je. (Je kunt bijvoorbeeld de oordopjes van je smartphone gebruiken.)
- Het opladen van je Chromebook is jouw verantwoordelijkheid. Dat moet dus thuis gebeuren. Is de accu leeg, meld dit dan direct aan je docent. Je mag de oplader niet meenemen naar school.
Zorg en vervoer van je Chromebook
- Ga zorgzaam om met je Chromebook. Let daarbij op de volgende punten:
- Lopen met een open Chromebook mag niet.
- In iedere pauze waarin je je Chromebook alleen moet laten, of wanneer je bijvoorbeeld naar bewegingsonderwijs gaat, leg je de Chromebook in je kluisje. Zo is de kans op diefstal nihil.
- Niet aan elkaars Chromebook zitten of op de Chromebook van een ander werken, zonder dat je daarvoor toestemming hebt gekregen van de eigenaar en/of je docent.
- Geen drank of vocht in de buurt van je Chromebook, dus ook geen drank in hetzelfde gedeelte in je tas bij je Chromebook!
- Vervoer je Chromebook altijd in de sleeve (ook bij les- of lokaalwisselingen), dus ook met de sleeve in je tas! Maar: stop daar NIET de oplader bij, dat veroorzaakt beschadigingen aan je beeldscherm. De oplader blijft thuis.
- Zorg bij het inpakken in je tas/rugzak dat er zo min mogelijk druk komt te staan op de beeldschermkant van je Chromebook.
- Buiten het schoolgebouw wordt jouw Chromebook vervoerd in een gepolsterde tas of rugzak.
- Bind je tas of rugzak niet onder de snelbinders van je bagagedrager. Eventueel kan de tas of rugzak wel in een fietstas.
- Pak nooit je Chromebook op aan het scherm! Het scherm breekt snel en dient dan vervangen te worden.