Het voedsel van de toekomst: “Zo gezond mogelijk als menselijk kan”

Hoe kunnen we zo efficiënt mogelijk voldoende voedsel produceren waarbij we zelf zo gezond mogelijk eten en daarnaast de wereld gezond houden?

Dat is de vraag die centraal staat in de presentatie die HAS-onderzoeker Luc van Veghel vanmiddag aan havo 3 geeft. De tweede vraag die Luc stelt is: Waarom moet het voedselsysteem zoals we dat nu kennen, veranderd worden?

We gebruiken nu heel veel grond en veel water om voedsel te produceren. De biodiverse natuur verdwijnt, zeeën veranderen (vissen en koraal verdwijnen) en er is veel dierenleed, doordat dieren in veel te kleine hokjes met te veel worden opgesloten. In veel delen van de wereld bestaat nog steeds honger, dus ook de verdeling van voedsel moet anders.

Maar hoe doe je dat dan?
Luc schetst twee scenario’s: de eerste noemt hij Natuur-lijk voedsel; wij mensen moeten de verbinding met de natuur weer gaan vinden en ‘gevoel voor het eten’ krijgen. Dat kan bereikt worden door het promoten van de zogenaamde boerderijwinkel, die steeds meer opkomt. Daarnaast zijn er minicampings, waarbij je bij ‘de boer’ op het land staat met je tent of caravan en meekrijgt hoe het boerenleven eruit ziet. Moestuintjes stimuleren (bijvoorbeeld: de Moestuinmaatjes van Albert Heijn). Veel kinderen/jongeren denken dat eten uit de supermarkt komt en hebben geen idee hoe en waar het groeit. 

Het tweede scenario is Ons voedsel DNA. Om gezond te blijven moeten wij mensen veel bewegen en eten wat nodig is. Via een DNA-test kan er per persoon worden gemeten wat je nodig hebt aan koolhydraten, eiwitten en andere voedingsstoffen. En als je niet voldoende binnen zou krijgen, dan zou je extra vitaminen kunnen nemen in de vorm van pillen, maar beter is natuurlijk om de juiste vitamientjes via groente en fruit binnen te krijgen.

Anders eten is
gezond voor lichaam
gezond voor de wereld
beter voor dieren (minder dierlijke producten eten)
minder bewerkt voedsel
veel ongebrande, ongezouten noten en peulvruchten

Wat de boer niet kent…
In de komende weken gaan de havoleerlingen in kleine groepjes een recept maken voor een zo duurzaam mogelijke maaltijd voor een van de gezinnen in het groepje. Zij krijgen een budget van 30 euro om boodschappen te doen. Zij koken de maaltijd samen en serveren deze aan het gezin. Elk groepje laat door middel van een vlog zien hoe zij producten inkopen en de maaltijd maken. De maaltijd moet zo duurzaam mogelijk zijn en mag best buiten de comfortzone van het gezin vallen. Als zij normaal gesproken elke dag vlees eten, dan is het extra leuk om een lekkere vegetarische maaltijd te serveren! Om dan het spreekwoord: ‘Wat de boer niet kent, vreet hij niet’ te ontzenuwen.

Tot slot: In Piersonweek 5 krijgen de leerlingen een proeverij van biologische producten. Daar gaan we vast meer van horen. Wordt vervolgd…