Lego League: Onze leerlingen brengen de juryprijs mee naar huis!

Door Daan Weyler, sectie natuurkunde

Het was een koude en mistige zaterdagochtend. Ons Lego League-team stond te trappelen om naar de hogeschool De Kempel in Helmond te vertrekken om deel te nemen aan de regiofinale van de robotcompetitie. Daar stonden 17 andere teams klaar om een sportieve
strijd te leveren. Al snel werd duidelijk dat plezier voorop stond: het leek meer op een festival dan op een wedstrijd met luide muziek en flitsende lampen. Het enthousiasme was groot, onze leerlingen hadden er heel veel zin in!

Het was de eerste keer sinds lange tijd dat onze school weer eens deelnam aan de Lego League. Het thema van dit jaar was ‘de diepzee’. Een geprogrammeerde besturingsmodule kan door middel van de juiste code en sensoren verschillende motoren aansturen. Op een tafel staan 12 opdrachten die de robot autonoom moet uitvoeren. De robot moest meetinstrumenten plaatsen, schatten opgraven, koraal beschermen, duikboot verplaatsen, enzovoort. Voor elke opdracht waren er punten te verdienen. Het team dat de meeste punten verzamelde, won de competitie.

Daarnaast was er een jurypresentatie. De teams moesten binnen het thema een innovatief project presenteren, de robot laten zien en de codering die de opdrachten tot een goed eind moest brengen. Op school hadden we nog het omaatje van de legorobotten in de kast staan. Deze hebben we afgestoft, de stramme motoren terug in beweging gebracht en de gemankeerde sensoren terug aan de praat gekregen. De software leek wel op spijkerschrift. De leerlingen hebben Alice, zo heet onze robot, kunnen reanimeren, maar dat heeft veel tijd
gekost.

De leerlingen zijn niet afgehaakt, desondanks de vele maakklassen die zijn uitgevallen. Al hun vrije uren hebben ze de laatste twee maanden in dit project gestopt. Verschillende keren moesten de conciërges ze er toch op wijzen dat de school ging sluiten en het etenstijd is. De spanning was vorige week te snijden: zou de robot op tijd klaar geraken? Het spande erom!

Ook de jury heeft dit doorzettingsvermogen weten te waarderen. Onze leerlingen hebben hun terechte trots op hun prestatie kunnen overbrengen aan de jury. Ook de kenners op de wedstrijddag wisten de revalidatie van onze Alice naar waarde te schatten. Onze robot heeft gepresteerd wat van haar verwacht kon worden, het was heel spannend. Hiermee hebben we 135 punten gescoord en hebben we een mooie 13e plaats weten te behalen. Maar tot onze grote verrassing werd ons team bij de uitreiking naar voren geroepen. Ons team heeft de juryprijs gewonnen met een robot die ouder was dan de meeste deelnemers. Dit smaakt naar meer. We hebben veel geleerd van deze eerste deelname. Het team wil volgend jaar graag weer deelnemen aan deze competitie met de jongste generatie van de legorobotten. Het begin van een mooie traditie?