Roze koeken, een traditie bij ieder bakkie pleur

De roze koek, iets typisch Nederlands. Althans, dat denkt men toch. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van de roze koek? Kennen ze deze verrukkelijke koeken ook in het buitenland en wat heeft de Pierson er mee te maken?

Van biscuitje tot roze koek
In Nederland hebben we genoeg soorten koeken. Van de meest Nederlandse Nizza koekjes tot de echte American cookies. Als je op een supermarktwebsite ‘koek’ opzoekt, dan krijg je al meer dan 400 hits. Nederland houdt wel van een koekje bij een goed bakkie pleur.

De reporters en koekjes
Hoewel we bij de reporters niet vaak roze koeken krijgen, hoort er toch bij iedere vergadering een volle koekjestrommel. Van stroopwafels tot boterkoekjes, alles wordt gegeten. Aan het einde van de vergadering is de trommel leeg…

De geschiedenis van de roze koek
Volgens de site van meesterbakker Robèrt van Beckhoven komt de roze koeken uit Amsterdam waar bij De Bruins Banketfabriek vele werden geproduceerd. Toen dat bedrijf in 1988 werd overgenomen door koekjesfabrikant Lotus Bakeries, verhuisden de roze koeken mee. Dit internationale bedrijf heeft onder andere een grote productielocatie in Enkhuizen.

Roze koeken in het buitenland
Hoewel de jodenkoeken en mergpijpen uit Enkhuizen het, onder de vlag van Lotus, wel redelijk doen in het buitenland, kennen ze de roze koek daar niet. Echter is er wel geprobeerd om in België de roze koek te introduceren maar deze sloeg niet aan. Ieder land heeft toch zijn eigen koekjes blijkbaar.

Zelf roze koeken maken
Sinds een tijdje kan je van bijvoorbeeld Dr. Oetker mixen kopen om zelf roze koeken te maken. Toch komt dat niet in de buurt van de welbekende (beetje chemische) roze koeken uit de buurtsuper.

Pierson en roze koek
Dit artikelen zou natuurlijk niet zijn geschreven als er geen link was met de Pierson. De link tussen onze school en roze koek ligt op de Open dag. Hierover heb ik een kort gesprekje gevoerd met dhr. Vermunt (afdelingsleider HA3) en mw. Van Ruijven (mediatheek). Zij gaven aan dat de roze koek een echte traditie is op de Open dag en dat er, sinds het begin, op iedere Open dag roze koeken worden uitgedeeld aan degenen die meehelpen. Dit kan ik bevestigen na vier Open dagen. Op meer dan helft, de andere waren online vanwege corona, werden inderdaad roze koeken uitgedeeld.

De beste roze koeken
Volgens het testpanel van Favorflav.com is de Enkhuizer echt de lekkerste roze koek. In mijn omgeving bevalt de roze koek van de Jumbo toch ook wel. Smaakt allemaal wel redelijk hetzelfde, wordt dan gezegd.

Totstandkoming van dit tikkeltje eigenaardige artikel
Nou, dat was het dan. Het artikel over roze koeken. Mocht je je nou nog afvragen waarom en hoe dit artikel tot stand is gekomen? Dat komt door een verzoekje van dhr. Vermunt én het feit dat wij graag roze koeken eten. Dus, hierbij het artikel.