Troonrede zonder kabinet?

Afgelopen dinsdag was het weer zover: Prinsjesdag. Het zou goed onder je radar gevlogen kunnen hebben omdat we geen vrij krijgen helaas, maar dit jaar is het toch anders dan normaal en zeker het bespreken waard. Want hoe gaan ze de geldplannen van Nederland bespreken als de regering binnenkort al verandert?

(Foto: ANP)

Eerst een beetje context. Op 7 juli van dit jaar is ons kabinet gevallen (dus Rutte en de partijen die met hem samenwerken). Dit betekent niet dat we geen regering hebben gehad al deze tijd, maar dat we vervroegd nog een verkiezing zullen hebben, namelijk in november alweer. Wat voor plannen heeft de overheid dan voor ons land gemaakt, en hoe?

Het plan voor ons land heeft dit keer het kabinet dus niet zelf gemaakt, maar in overleg met alle andere partijen, omdat ze het land technisch gezien niet meer besturen. Dit duurt natuurlijk veel langer, sinds de meerderheid krijgen veel moeilijker is als je niet in een coalitie samen zit, maar het is ze gelukt. Ze zijn uiteindelijk met dit plan gekomen:

  1. Armoede. Het gaat redelijk goed met ons land, maar we willen niet dat arme mensen nog armer worden. Hiervoor trekken ze 2 miljard uit de staatskas.
  2. Groningen. Ze zijn de aardbeving gelukkig niet vergeten! Nadat een flink rapport over de schade die Groningen heeft opgelopen door aardbevingen wegens boren naar gas de tafel raakte, zijn ze er in Den Haag eindelijk eens over gaan praten. Ook hiervoor plukken ze wat centen uit de nationale schatkist.
  3. Defensie. Er is nog steeds oorlog in Oekraïne, ik hoop dat je het niet vergeten bent. Nederland staat trouw aan de zijde van hun NAVO-kameraad en gaat meer geld in het leger stoppen. Verder gaan we meer doen tegen misdadigers, omdat iedereen zich veilig moet kunnen voelen.
  4. Cultuur. Er gaat meer geld naar niet alleen theater en muziek, maar ook naar bibliotheken. Veel locaties die de laatste jaren gesloten zijn zullen weer geopend worden.
  5. Ook scholen staan in het plan, voornamelijk om leerlingen die het extra moeilijk hebben gehad de laatste jaren te ondersteunen, en gaan we op zoek naar extra leraren. Ook leuk om te zien dat we niet compleet onder de mat zijn geveegd.

Niet een gek speciaal plan voor een aardig speciale tijd, in mijn mening. We kunnen in ieder geval blij zijn dat ze tenminste iets hebben gedaan, ook voor ons. Nu maar wachten totdat die staatsfinanciering airconditioning voor ons koopt.