De toetsweek overleven, hoe doe je dat?

Met de laatste toetsweek in aantocht vroeg ik me af, hoe overleef je een toetsweek? Na een klein kwartiertje googlen kwam ik tot de conclusie dat het allemaal dezelfde tips zijn. Tips waar ik zelf in ieder geval niks aan heb. Allemaal van die tips zoals: ruim je kamer op, zorg voor een goede planning etc. Natuurlijk, dit zijn prima tips maar toch. Daarom introduceer ik hierbij, hoe overleef je een toetsweek tips van een middelbare scholier. De naam moet ik nog wat aan doen.

  1. Zelf heb ik gemerkt dat het vooral helpt als je leert op een manier waarvan je zelf weer dat hij voor jou werkt en die jij zelf fijn vind. Hiermee bedoel ik vooral dat het in zo’n stressvolle tijd het vaak niet helpt om allemaal regeltjes te volgen qua leren. Als je liever samenvattingen schrijft, doe je dat, als je liever video’s kijkt over het onderwerp moet je dat doen. Als je weet dat het voor jezelf werkt, werkt dat uiteindelijk het beste.
  2. Leer op een plek waar je je comfortabel voelt. Of dat nou in je kamer is, in de achtertuin of op school is, als het een plek is waar jij fijn kan leren is dat goed.
  3. Doe waar je je zelf fijn bij voelt, alles helpt. Als jij een bepaald ritueel hebt voor toetsen moet je dat lekker doen. Zelf heb ik voor de toetsen ’s ochtends ook een bepaalde routine. Opstaan, douchen, ontbijten, warme thee of andere warme drank en dan in een comfortabele outfit de toets maken. Hiermee bedoel ik niet in een unicorn onesie maar gewoon in een outfit die jij fijn vindt.

Conclusie: Doe wat je zelf fijn vind, dat helpt het best