Schloss Vaduz: een sprookjeskasteel

Hey kasteelliefhebbers, dit artikel is speciaal voor jullie. Vorig jaar heb ik ook al een artikel geschreven over een kasteel (hier te lezen: hier) maar dat heb ik helaas niet zelf kunnen bezoeken. Dit kasteel wel. Dit artikel gaat over Schloss Vaduz. Meer vertel ik niet dan moet je het artikel zelf maar gewoon lezen.

Schloss Vaduz stamt uit de 12e eeuw en ligt in Liechtenstein. Het vorstendom Liechtenstein is een dwergstaat tussen Oostenrijk en Zwitserland. Vanwege de ligging tussen Oostenrijk en Zwitserland is er dan ook met euro’s en franken te betalen. Dit kasteel heeft een adembenemend uitzicht. Bij dit kasteel ben ik zelf ook geweest, later in het artikel vertel ik daar meer over. Vanuit het kasteel kan je heel Vaduz zien. Het kasteel is het officiële verblijf van de vorst van Liechtenstein. De kern van het kasteel stamt dus uit de 12e eeuw maar er zijn in de loop der jaren steeds meer delen aan vast gebouwd. Dit resulteert ook in verschillende materialen, verschillende daken en verschillende muurdikten variërend van 4 meter per muur tot 1 meter per muur. Sinds 1712 is het kasteel altijd in bezit geweest van vorsten van Liechtenstein. Een groot deel van het gebouw verviel in die tijd maar werd teruggebracht in originele staat. Er is ook een tijd een soort stunt geweest. Het kasteel was te huur; als je dit huurde werd je voor een dag beschouwd als de vorst van Liechtenstein. Er werd tijdelijk een straat naar je vernoemd etc etc. Toen ik er zelf was lag de Rijn droog (dit was aan het einde van de zomervakantie in 2022, alweer een hele poos geleden) dus konden we het water niet zien maar het uitzicht was prachtig. Het was druk rond het kasteel. Vooral op de weg naar boven. Dit is een smal weggetje tussen de bomen door. Later bleek dat de dag nadat wij er waren het jaarlijkse feest in het kasteel was, als we dus een dag later waren gegaan, dan hadden we naar binnen gekund. Het kasteel is dus niet direct te bezoeken, behalve op bepaalde dagen. Toch is het een aanrader om erheen te gaan. Als je met de auto naar boven rijdt, kun je het kasteel heel goed zien. Dus ook al kan je niet (altijd) naar binnen, vind ik het toch een zekere aanrader.

  • Leuk om te kijken, in deze video gaan twee Youtubers naar het kasteel op de dag van het feest (dat ik hierboven benoemde).