Achter de kwast: Sophie Keijser

Zodra ik de school binnenloop voor mijn afspraak met Sophie Keijser (H4A) valt het mij meteen op: er hangen veel nieuwe schilderijen in de gangen van school. Zodra ik richting de bibliotheek loop, zie ik Sophie staan. Ze oogt vrolijk en begroet me meteen als ze me ziet. Samen nemen we plaats in het OLC en beginnen we te praten. Sophie vertelt: ’Ik ben op het idee gekomen om dit schilderij te maken nadat ik veel heb gescrold op Pinterest’. Pinterest is een site met veel inspiratie voor van alles en nog wat. ’Iedereen mocht kiezen uit drie verschillende uitvoeringen van de opdracht: een blow up, een zelfportret of een stilleven’, vervolgt ze. ’Een gewoon zelfportret mocht niet, je moest iets speciaal eraan toevoegen’. (Omdat we in het OLC zitten horen we veel geroezemoes en raken we even afgeleid.) Uiteindelijk praten we verder: ’De bloemen op het schilderij zijn droogbloemen, ik heb dit gedaan omdat droogbloemen langer mooi blijven en hun kleur behouden’.

’’Als ik een schilderij maak, wil ik daar wel een goede vergoeding voor’’

Ik vraag haar naar iets wat ik een tijdje voor het interview heb gehoord: iemand informeerde mij dat Sophie weleens een van haar schilderijen voor bijna €300 heeft verkocht. Ze begint te lachen, ’Ik zeg niet of het is gebeurd, want ik wil niet dat het opschepperig klinkt, maar als ik een schilderij voor iemand maak en daar lang mee bezig ben, wil ik daar wel een goede vergoeding voor’.

          

’Zelf vind ik het schilderij wat naast de mijne hangt erg mooi’, vertelt ze. ’Ik weet niet wanneer de schilderijen de school uit mogen, maar ik denk dat mijn moeder mijn schilderij dan wel wil hebben, anders wil ik hem zelf wel houden voor later’.

          

Ik stel nog een laatste vraag voordat we allebei weggaan: heb je een titel voor het schilderij? Ze begint te lachen: ’Nee, ik heb nog geen titel maar voor mij maakt dat ook niet uit’.