West Side Story:“I like to be in America!”

Leerlingen van het ds. Pierson College spelen begin juni in de musical West Side Story in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.

Een musical waarin een moderne Romeo en Julia betrokken zijn bij New Yorkse straatbendes. In de harde straten van de Upper West Side strijden twee bendes om de controle over het territorium. Bendelid Tony wordt verliefd op Maria, de zus van zijn rivaal. Tony hoort bij de Jets en de Puerto Ricaanse Maria bij de Sharks. Beide straatbendes vechten om de heerschappij over de straten van New York, waardoor de twee eigenlijk rivalen zijn. Toch is hun liefde voor elkaar te sterk en kunnen ze elkaar niet loslaten.

Dit schooljaar is de musicalgroep hard bezig met repeteren voor het stuk ‘West Side Story’. Voor het eerst sinds jaren mogen we weer optreden! De leerlingen zijn al goed op weg naar een mooie voorstelling en worden begeleid door een sterke groep docenten. Eén van deze docenten is Bart Rijken, mentor van TH1 en docent aardrijkskunde, waarmee ik een interview mocht houden.

Meneer Rijken: “Leren doe je niet alleen binnen het lokaal, maar ook erbuiten, in de praktijk. Daarom besloot ik om mee te werken aan de musical. Ik vind het mooi om de samenwerking tussen leerlingen te zien en ze buiten hun comfortzone te laten gaan. In het team van docenten wordt er heel veel samengewerkt, al hebben we allemaal een eigen taak. Ik help vooral bij het acteerwerk van de leerlingen en het neerzetten van de scènes.”

Tijdens het interview vertelt meneer Rijken over het kiezen van het stuk dat gespeeld zou moeten worden: “West Side Story had al een Nederlandse tekst en het is over het algemeen een mooi verhaal. De keuze was dus niet heel erg moeilijk.”

Meneer Rijken vervolgt zijn verhaal: “Na de keuze voor de musical zelf, moest er nog een belangrijke keuze gemaakt worden, namelijk de rolverdeling. Tijdens de auditielessen werd er gekeken naar wie wat kan (zingen, dansen, acteren of alles) en welke rol al qua karaktereigenschappen zou passen bij een leerling. Natuurlijk werd er ook rekening gehouden met wie waar comfortabel mee is. Na wat gepuzzel en gestoei is de groep er wel uit gekomen en zijn we er samen heel erg tevreden mee.”

Voor de voorstelling hoopt meneer Rijken natuurlijk op een groot succes, maar ook op ontwikkeling voor iedere leerling: “Ik wil vooral dat ze trots kunnen zijn op hun werk en ervan kunnen genieten.”

Hopelijk vond je dit kijkje achter de schermen leuk en ben je nu net zo enthousiast over de musical als wij. We hebben er zin in!

Pierson Reporter Tamara speelt de rol van Anita, één van de hoofdrollen van de West Side Story.